Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest event ja ha passat.

Programació de l’any Neus Català a Tarragona

14 14Europe/Andorra octubre 14Europe/Andorra 2015 - 8:00 - 17:00

Aquesta tardor el Ple pel Català al Camp de Tarragona dedicarà part de la seva activitat a homenatjar Neus Català, en el marc de la commemoració de l’Any Neus Català. Així s’aprofundirà en la dimensió del personatge, en el seu compromís i en tot allò que representa com a testimoni de les dones que van lluitar a la Guerra Civili a la Segona Guerra Mundial.

ANY NEUS CATALÀ. PROGRAMA D’ACTIVITATS

Neus Català va néixer l’any 1915 als Guiamets (Priorat). Es va diplomar en infermeria el 1937, formà part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i, en començar la Guerra Civil (1936), es traslladà a Barcelona. L’any 1939 creuà la frontera amb 182 infants orfes de la colònia Negrín de Premià de Dalt, que estaven sota la seva cura. A França, col·laborà en activitats de la Resistència. Fou denunciada als nazis l’any 1943 i deportada a Ravensbrück, primer ; i, posteriorment, al camp de Flossenbürg, on l’obligaren a treballar en la indústria armamentística. En ser alliberada, retornà a França, on continuà la lluita clandestina contra el franquisme. Militant del PCC i d’EUiA, és sòcia d’honor de la Fundació Pere Ardiaca, a més d’una de les seves fundadores. És presidenta de l’Amical Ravensbrück des de la seva fundació (2005). Creu de Sant Jordi (2005), Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona (2014) i Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2015). Aquest any, es fa un reconeixement a la seva figura amb la celebració de l’Any Neus Català que està coordinat per l’ Institut Català de les Dones.

Per tal de donar a conèixer la figura de Neus Català amb tota la seva dimensió i reflexionar sobre tot allò que representa, es proposaran lectures de tota mena (de novel·la biogràfica, assaig, i lectura adaptada) dins dels clubs d’adults, de lectura fàcil i per a tots els públics. S’acompanyaran també amb xerrades, documentals i una exposició que es podrà veure a la Biblioteca.

PROGRAMACIÓ

Del 19 d’octubre al 6 de novembre
Exposició “Les dones de Ravensbrück” d’Amical Ravensbrück. En horari de Biblioteca.

Dilluns 19 d’octubre a les 19 h 
Xerrada sobre Anna Sugrañes Boix, companya de partit de Neus Català, a càrrec de la seva filla, Clara Rivas Sugrañes.

Dissabte 7 de novembre al matí
11 h – 13 h, a la plaça del Rei (Torre de Pilats). Quedem?. Ruta cultural: Les Oblates de Tarragona, amb Xavier Tolosana. Lectura de textos.

Dimecres 11 de novembre a les 19 h
Xerrada: La repressió de la dona al franquisme. Tarragona (per confirmar).

 

Programació Clubs de lectura octubre-novembre

Dimecres 28 d’octubre a les 15’00 h. A la Biblioteca Pública de Torreforta
Presentació del llibre Viure sense el meu fill de Josep Gironès, a càrrec de l’autor

Dimecres 28 d’octubre a les 19 h
Trobada amb Carme Martí, autora del llibre Un cel de plom, biografia novel·lada de les vivències de Neus Català.

Dimecres 4 de novembre a les 19 h, sessió de comentari
Diari d’Anna Frank, escrit per aquesta adolescent mentre s’amagava amb la seva família i quatre amics, durant l’ocupació alemanya d’Amsterdam [Lectura fàcil]

Divendres 6 de novembre a les 19 h, sessió de comentari
L’home en busca de sentit de Victor Frankl (del Cicle ‘Llibres savis’), on l’autor, psiquiatre austríac, descriu com va sobreviure als camps de concentració.

Organitzen: Biblioteca Pública de Tarragona. Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Direcció General de Política Lingüística. Biblioteca Pública de Torreforta. Òmnium Cultural Tarragonès. Col·laboren: Centres de formació d’adults Josepa Massanes i Tarragona.

Detalls

Data:
14 14Europe/Andorra octubre 14Europe/Andorra 2015
Hora:
8:00 - 17:00